Den viktige Fettsyrebalansen - sammendrag
En sunn helse fremmes i stor grad av kosthold som bidrar til å forebygge og avslutte utvikling av kroniske lav-grad betennelser i kroppen. Disse betennelsene kjennetegner en lang rekke tilstander som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom som karakteriseres ved høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier(1). Disse kroniske betennelsene er forløpere for sykdom som ubemerket utvikler seg litt etter litt, ofte gjennom flere tiår. Milde daglige plager som hudutslett, tørr hud, muskel- og leddplager, sovevansker og dårlig konsentrasjon kan være forløpere til en klinisk livsstilsykdom som noen ganger dukker opp "over natten".
De livsviktige flerumettede fettsyrene Arakidonsyre (AA, omega-6), Eicosapentaensyre (EPA, omega-3) og Docosahexaensyre (DHA, omega-3) er forløpere for kroppens produksjon av betennelsesfremmende-, betennelsesdempende- og betennelsesoppløsende stoffer med hormonlignende virkning. En god fettsyrebalanse mellom Omega-3 og Omega-6 fettsyrene er grunnleggende viktig for et harmonisk samspill mellom hjerte- og kar, hjerne og nervesystem og immunforsvarets ulike oppgaver og funksjon.
Produktutvikling og matsikkerhet
Balanseoljene Balanstri og Effektri bygger på de samme grunnleggende prinsipper ved å kombinere tilstrekkelige-, balanserte- og trygge mengder med ingredienser som kan endre ethvert kosthold til å bli betennelsesdempende. Vi bruker bare ingredienser som regelmessig kontrolleres av det europeiske kontroll laboratoriet Eurofins. Våre ingredienser skal være i samsvar med de strenge grenseverdiene som det Europeiske mattilsynet European Food Safety Authority (EFSA) innførte i 2018 for miljøgifter som dioksiner og dioksinlignende PCB, tungmetaller og andre miljøforurensninger i mat og dyrefôr. Største inntak av miljøforurensning som aldri vil føre til helserisiko ble av EFSA satt til 2 pg TEQ (pikogram giftig ekvivalent) per kg kroppsvekt per uke.
Matvaretrygghet – regelmessig analyse av produktkvalitet, miljøforurensning og oksidativ stabilitet.
Vi kontrollerer produktene våre for tilstedeværelse av riktige mengder fettsyrer og vitaminer og for fravær av uønskede miljøforurensninger som dioksiner og dioksinlignende PCB. Vår spesielle produktformulering garanterer stabil fettsyresammensetning i hele produktets levetid.
Vår unike kunnskap
Under utvikling av våre produkter benyttes analyse av tørket kapillært blod (2) som verktøy for å sikre både balansert og stabil biotilgjengelighet av de betennelsesdempende ingrediensene.
En trygg og velprøvd metode for å tilpasse kosthold til å kunne dempe betennelser er å balansere-, beskytte- og forsterke aktiviteten til de flerumettede Omega-3 og Omega-6 fettsyrene. Det er de som starter kroppens produksjon av betennelsesfremmende-, betennelsesdempende- og betennelsesoppløsende stoffer med hormonlignende virkning. Vi oppnår dette ved å bruke antioksidanter fra olivenolje, antioksidanten vitamin E, omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fisk og vitamin D. Vitamin D har også en rekke virkninger i kroppen som å forsterke immunforsvaret, bidra til dannelse av beinsubstans, samt til produksjon- og utskillelse av insulin.
Helsefordeler ved betennelsesdempende kosthold:
1. Forebygger lav-grad kroniske betennelser fra å utvikler seg i kroppen.
En sykdomsforløper som utvikler seg ubemerket litt etter litt hver dag i flere år, og som ofte skaper relativt milde daglige plager som hudutslett, tørr hud, muskel- og leddplager, søvnvansker og dårlig konsentrasjon, før en klinisk livsstilsykdom oppstår, noen ganger over natten.
2. Bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Høyt blodtrykk (> 140 mm Hg) er globalt den viktigste årsak til dødsfall som kunne ha vært forhindret.
3. Beskytter blodkolesterol (LDL) mot skader (oksidasjon).
Komponenter fra oksidert (harsknet) blodkolesterol (oksysteroler) kan forårsake mange skader i cellene. Oksidasjon av blodkolesterol (LDL) i åreveggen er et grunnleggende trinn i utvikling av åreforkalkning.
4. Letter strømmen av røde blodceller i de trangeste blodårene (kapillærene).
Utveksling av oksygen ( O2) og karbondioksid ( C02) skjer i de trangeste blodårene (kapillærene) overalt i kroppen, og er et grunnleggende trinn for å opprettholde både fysisk- og mental helse.
5. Gjenoppretter og opprettholder en optimal fettomsetning (fettmetabolisme)
Fettsyrer utfører mange funksjoner som er nødvendige for normal fysiologisk helse. En optimal fettomsetning (nedbryting av fett) forhindrer mange daglige plager, understøtter raskere reparasjon av celler og vev, raskere tilbakevending etter skader, stress og tretthet, samt forbedrer kvaliteten på hud.
Litteratur
1. Minihane, A. M. et. al. 2015. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br. J. Nutr. 2015 Oct 14; 114(7): 999–1012
2. Angela M Rizzo, 2010. A rapid method for determining arachidonic:eicosapentaenoic acid ratios in whole blood lipids: correlation with erythrocyte membrane ratios and validation in a large Italian population of various ages and pathologies. Lipids in Health and Disease 2010,9:7